Ветувања, ветувања

Ветувања, ветувања

Најмоќната политичка алатка која гарантира стабилност и безбедност на земјите/регионите и спречува конфликти е проширувањето на ЕУ. На сегашниот процес на проширување му недостига политичка волја и држави-членки кои ќе лобираат. Дебатата за заморот на проширувањето наспроти заморот на пристапувањето ја прави ЕУ да изгледа како Бермудскиот триаголник – колку повеќе ѝ се приближувате, толку побрзо исчезнува од хоризонтот. Јасно е дека Агендата 2014 и Грција како нејзина држава-лобист не се одржливи. Постигнувањата од Солунскиот самит во 2003 година можеа да бидат подобри. Визната либерализација се покажа ефикасна и ги притисна владите да испорачаат резултати.

За да го прочитате овој бриф, следете го линкот.