Читања
289
Изјавата на комесарот Хан за неговата посета на Скопје

Изјавата на комесарот Хан за неговата посета на Скопје

Комесарот Јоханес Хан, на неговата прва посета на Скопје, како еврокомесар за соседтска политика и проширување, се состана со владините и опозициските политичари, претставници на граѓанското општество и претставници на земјите-членки на ЕУ во земјата.

Во своите разговори со претседателот Иванов, премиерот Никола Груевски, министерот за надворешни работи Попоски и лидерот на СДСМ Заев, изрази сериозна загриженост на ЕУ за актуелната политичка ситуација и ги повика политичките актери да се вклучат во конструктивен дијалог во парламентот, и да се фокусираат на стратешките приоритети и цели на земјата и на сите нејзини граѓани. Сите лидери мора да соработуваат и да имаат добра волја да се надмине сегашниот ќор-сокак кој не е од корист за реформските напори на земјата.

Комесарот Хан повтори дека владеењето на правото, фундаменталните права и слободата на медиуми се срцето на пристапувањето во ЕУ и нема место за преговарање за нив. Тој исто така истакна дека е загрижен за презентираниот надзор кој е вршен врз илјадници граѓани и повика истото да биде истражено. Тој повика истрагата во врска со овој случај да биде во согласност со принципите на непристрасност, пресумпција на невиност, транспарентност и судска независност. Покрај ова тој изрази силна поддршка за слободата на медиумите и правото истите да известуваат во јавен интерес.

Во неговата дискусија со заменик премиерот Бесими, дискусијата била фокусирана на клучните реформи, вклучувајќи  го и она за Пристапниот дијалог на високо ниво, во соработка и со асистенција на ЕУ. Тој исто така се сретна и со лидерот на ДУИ Али Ахмети и со претставници од невладиниот сектор.

Европската Комисија е во постојан контакт со надлежните органи во врска со поплавите и штетите кои настанаа од истите и можната поддршка од ЕУ.

Официјалната изјава можете да ја прочитате на следниов линк.

Сите слики од вчерашната посета можете да ги видите на следниов линк.